Ένα παιδί δημοτικού επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις διαδρομές των ελαττωματικών τηλεοράσεων θέλοντας να γνωρίσει και τον δικό του τόπο υποδοχής. Ένα παιδί λυκείου κρύβεται πίσω από τα θρανία στην αίθουσα ζωγραφικής ψάχνοντας μια ταυτότητα πέρα από αυτήν της σεξουαλικότητάς του- την οποία οι συμμαθητές του τού προσάπτουν καταχρηστικά. Το πρώτο ρουφά τις λέξεις που αργότερα θα χρειαστεί να επανοικειοποιηθεί. Το δεύτερο τις απορροφά, εγγράφοντας τες στο γενετικό του υλικό σχεδόν ασύνειδα. Και τα δυο τους πληρώνουν το τίμημα της διαφορετικότητάς τους- συγχωρέστε μου το κλισέ αυτό κι εγώ θα σας υποσχεθώ ότι θα προσπαθήσω να περιοριστώ- πριν καλά καλά συνειδητοποιήσουν τι νομιμοποιείται και τι απορρίπτεται από τους υπεύθυνους των ζωών τους. Δεν είναι λίγες- μακάρι να ήταν- οι εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε δύο αγόρια που καθώς ο Χριστιανισμός τα πνίγει μες στις αμαρτίες του, η κοινωνία επιλέγει να τα βαφτίσει ελαττωματικά.
Η περσόνα που ακούει στο άφυλο όνομα Sam Albatros γράφει, από την απόσταση της ενήλικης ζωής, μια γλυκόπικρη μυθιστορία που φλερτάρει με την αυτοβιογραφία. Πατάσσοντας την κυριαρχία της αυτοαναφορικότητας, το Sam επιλέγει να εμφανίζεται με μια γκλιτερωτή μάσκα στην οποία ο καθένας από εμάς θα μπορέσει να προβάλλει τα στοιχεία του εαυτού του που ο ίδιος κρύβει κάτω από τα αυτοσχέδια προσωπεία του. Με γλώσσα παιδική μα συνάμα ευφυή, ο ήρωας μεταμορφώνεται πότε σε πριγκίπισσα, πότε σε sailor moon και πότε σε σταρ του σινεμά. Η αφήγηση δομείται γύρω από τους φίλους του και την ρευστότητα των ταυτοτήτων τους, τους γονείς του και τον αναχρονιστικό αυταρχισμό τους, το αγόρι των διακοπών και τον πρώτο παλμό του έρωτα. Χωρίς να εγκαταλείπεται ποτέ το χιούμορ και η ανάλαφρη διάθεση, το Sam μιλάει για μια ζωή σε μεγάλο βαθμό ετερεκαθοριζόμενη και για μια αναίτια χρωστούμενη συγγνώμη.
«Συγγνώμη. Νιώθω ότι γίνομαι ένα βάρος για όλους σας. Νιώθω ότι εγώ είμαι το πρόβλημα». Τρεις προτάσεις που ανακατεύουν το στομάχι μας λόγω της βιωμένης οικειότητας τους, μας καλούν να επανεξετάσουμε τον έρωτα, την ταυτότητα και τη ζωή. Σε ένα λύκειο αρρένων, κάπου στην όχι και τόσο ονειρική Αμερική, δυο αγόρια πασχίζουν να καταρρίψουν τα στερεότυπα και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, υπενθυμίζοντάς μας πως η αγάπη είναι συναίσθημα κι όχι πολιτική πράξη. Με μια ξεχασμένη- ένεκα της άσκοπης σεξουαλικοποίησης των πάντων- αθωότητα, οι δυο πρωταγωνιστές ανακαλύπτουν τον έρωτα και τις διαστάσεις του, παλεύοντας με όσα έχουν άδικα συνδεθεί με το όνομά του. Με καίριες αναφορές στα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το σενάριο επιζητά μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εκπροσώπηση των παιδιών του σήμερα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει μια ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως οι περισσότεροι ηθοποιοί δεν ξεπερνούν τα 19, μια επιλογή που καθιστά την παρουσίαση ακόμη πιο ρεαλιστική και άμεση.
Το «Ελαττωματικό αγόρι» συναντά, λοιπόν, το «Heartstopper» στην αρένα των λέξεων- σε αυτήν την αιώνια πάλη σημαινομένων. Κι ενώ οι πρωταγωνιστές τους αναζητούν τα νοήματα που θα τους αποδεσμεύσουν από τον βρόγχο στον λαιμό, όλοι μας φαίνεται να καταλήγουμε με μια παράδοξη ευκολία σε κάθε είδους απολογίες. Ποιος μας έκανε άραγε να πιστεύουμε ότι το γενετικό μας υλικό αποτελείται από μια σύζευξη σφαλμάτων και μόνο; Ποιος μας επέβαλε αυτήν την άκρως υποτακτική στάση; Ποιος μας έπεισε πως του οφείλουμε κάποιου είδους συγγνώμη; Ενώ παλεύουμε να επανοικειοποιηθούμε τόσους και τόσους όρους ξεχνάμε να διαγράψουμε από τα λεξιλόγιά μας το λάθος, τη συγγνώμη και τα συνώνυμά τους. Ο συμπρωταγωνιστής της σειράς απαγορεύει στον φίλο του να εκφέρει τη λέξη συγγνώμη, εκείνος όμως θα την εγκαταλείψει μόνο όταν αρχίσει να διεκδικεί τα υπόλοιπα συναισθήματά του. Κλείνω αυτό το κείμενο με την αισιοδοξία ότι κάθε κατοπινή γενιά θα μεγαλώνει με πιο ανθρώπινες προσλαμβάνουσες από αυτές που δεχτήκαμε εμείς και οι μεγαλύτεροι μας, χωρίς να ζητά συγγνώμες για τα συναισθήματα και τις πράξεις της- πάντα στα όρια του λογικού, μην καταλήξουμε κι εμείς όμοιοι με τους κατήγορούς μας.
Info: Το “Ελαττωματικό αγόρι” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία, ενώ το “Heartstopper” συνεχίζει την πορεία του στο Netflix- καθώς ανανεώθηκε για δύο σεζόν ακόμη- και μες στον Ιούνιο κυκλοφόρησε όλη η σειρά βιβλίων στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Θα αντέξει η οργή μέχρι τις εκλογές; Οψόμεθα