Πέρασαν σχεδόν 70 ημέρες από τις 26 Μαΐου και την τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Τότε, μας άφηνε με τα καλά αποτελέσματα που επέφερε η τήρηση των μέτρων, μπροστά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της ζωής μας. Την Τρίτη, ο καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας των Λοιμοξιολόγων, ένωσε (τηλεοπτικές) δυνάμεις με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με σκοπό να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, στο πλαίσιο της – ευτυχώς ακόμη – εβδομαδιαίας ενημέρωσης.
Με τα κρούσματα της Τρίτης να αγγίζουν τα 121, τα χθεσινά τα 124 και την γενικώς παρατηρούμενη χαλαρή στάση των πολιτών απέναντι στα μέτρα, ο κ. Τσιόδρας για ακόμη μία φορά κατάφερε με ήρεμο και σοβαρό τόνο να πει τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως είναι: η έξαρση της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών, όμως είναι στο χέρι μας αυτό να ανατραπεί. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την απόλυτη ανάγκη να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας στη νέα πραγματικότητα, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο. Διότι το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με το Φεβρουάριο και το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι η καλύτερη γνώση του ιού, καθαρά σε επιστημονικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο έμπρακτης αντιμετώπισης – και αυτή δε συνεπάγεται ούτε την ύπαρξη αποτελεσματικού εμβολίου (το οποίο όπως ανέφερε ο καθηγητής δεν προβλέπεται να είναι διαθέσιμο στο σύντομο μέλλον) αλλά ούτε και την ύπαρξη αποτελεσματικής θεραπείας. Ο ιός εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και να χτυπάει τυφλά, δίχως διακρίσεις, δει ηλικιακές.
Σε συνέχεια των δηλώσεων του ΠΟΥ σε σχέση με το ρόλο των νέων σε αυτό το στάδιο της εξάπλωσης της πανδημίας, οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς τόνισαν το γεγονός πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό, είναι όμως απαραίτητοι σύμμαχοι στη διαφύλαξη των καλών αποτελεσμάτων που έχει, ακόμη και σήμερα, να επιδείξει η χώρα μας. Η χαλάρωση της στάσης απέναντι στα μέτρα από τους νέους έχει ρίξει σήμερα το μέσο όρο ηλικίας των ασθενών κάτω από τα 50 έτη. Όλο και περισσότεροι νέοι ασθενούν καθημερινά, μεταφέρουν τον ιό στην οικογένεια, τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Γιατί ναι, μπορεί οι νέοι στατιστικά να ασθενούν ελαφρύτερα ή να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, αλλά παραμένουν φορείς. Φορείς που μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να μην τα καταφέρουν. Φορείς, που εκτός των άλλων, διαθέτουν μηδενική γνώση για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να αφήσει αυτός ο νέος ιός στο σώμα και την υγεία τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία ανάμεσα σε 100 ασθενείς με κορονοϊό που ανέρρωσαν, οι 78 εξ αυτών παρουσίασαν δομική αλλοίωση του μυοκαρδίου, οι 76 αύξηση ενζύμων η οποία δε έπρεπε να υπάρχει στο αίμα τους, ενώ οι 60 εμφάνισεν σημεία φλεγμονής στο μυοκάρδιο. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού στην υγεία (νέου ή μεγαλύτερου) είναι άγνωστες.
Η σοβαρή τήρηση των μέτρων (απολύμανση των χεριών – σωστή χρήση της μάσκας – αποστάσεις) και η προσαρμογή της συμπεριφοράς όλων είναι το κλειδί για να μην ξεφύγει ο δείκτης R0 από τη μονάδα, στην οποία και βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Έχουμε φτάσει πλέον στο όριο του συναγερμού. Ακόμη και τώρα όμως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, εφόσον πολύ απλά επιδείξουμε ο καθένας ξεχωριστά υπεύθυνη στάση. Εφόσον νιώσουμε την ευθύνη που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον, απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στους άγνωστους που φευγαλέα διασταυρώνονται τα βλέμματά μας καθώς προχωράμε μέσα στην πόλη. Δε θα χαθεί ο κόσμος εάν χάσεις τα ποτά του καλοκαιριού. Εάν δεν τα χάσεις, μπορεί και να χαθεί. Σε περιμένουν πολλά καλοκαίρια ακόμη.
Η Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου