Το επίσημο αίτημα για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ κατέθεσε η Φινλανδία, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της σκανδιναβικής χώρας, γεγονός που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το φινλανδικό κοινοβούλιο θα εξέταζε το σχέδιο ένταξης την Δευτέρα και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος.
Μόλις το Σάββατο, ανακοινώθηκε η υποστήριξη της ένταξης από το σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, η ψηφοφορία αυτή μεταξύ των 200 φινλανδών βουλευτών αναμένεται ότι θα έχει με διαφορά θετικό αποτέλεσμα για την ένταξη.
«Ελπίζουμε ότι το κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει στη διάρκεια των επόμενων ημερών την απόφαση για την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ. Θα βασιστεί σε μια ξεκάθαρη εντολή», δήλωσε η Μάριν.
Επιπλέον, το Σάββατο, ο φινλανδός πρόεδρος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για το επικείμενο αίτημα ένταξης της χώρας του, το οποίο προκαλεί απειλές για αντίποινα από τη Μόσχα.
«Εγώ ή η Φινλανδία δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε. Είναι καλύτερα να λέει κανείς ξεκάθαρα και στο ενδιαφερόμενο μέρος αυτό που έχει ήδη λεχθεί και αυτό θέλησα να κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Νιινίστο όσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία του.
Ο ρώσος πρόεδρος του επισήμανε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ «θα ήταν ένα λάθος», καθώς θεωρεί ότι «δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φινλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάσθηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ενίσχυση ΝΑΤΟ:
Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανιας, Αναλένα Μπέρμποκ, η ενδεχόμενη ένταξη τόσο της Σουηδίας, όσο και της Φινλανδίας, θα αποτελέσει σημαντική ενίσχυση του ΝΑΤΟ σε αμυντικό αλλά και σε δημοκρατικό – πολιτικό επίπεδο. Τονίστηκε η ανάγκη, εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτηση ένταξης, η διαδικασία εισδοχής να επιταχυνθεί, προκειμένου να μην παραμείνουν για μεγάλο διάστημα σε «γκρίζα ζώνη» και να δοθούν εγγυήσεις για τη μεταβατική περίοδο.
«Το ΝΑΤΟ ήταν και θα παραμείνει αμυντική συμμαχία, αλλά οι πόρτες του είναι ανοιχτές για όποιον χρειάζεται προστασία. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, για κάποιες χώρες δεν ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθούν. Αυτό άλλαξε, κυρίως για τους φίλους μας στην Σκανδιναβία. Ο κόσμος εκεί δεν ήθελε ένταξη, αλλά τώρα ωθούνται να ενταχθούν. Επειδή, όπως κι εμείς, θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ προσερχόμενη στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο και επισήμανε ότι η Γερμανία έχει ήδη προετοιμαστεί για την περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης.
Το ίδιο, πρόσθεσε, έχουν κάνει ήδη και άλλες χώρες. «Εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν, θα μπορούν να ενταχθούν γρήγορα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τους παρέχουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», δήλωσε η υπουργός, αναφερόμενη στο διάστημα επικύρωσης της ένταξης, κατά το οποίο η υποψήφια χώρα δεν καλύπτεται από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους – μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.
Ποια η σημασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;
Με την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται τόσο συμβολικά όσο και επιχειρησιακά, γεγονός που ενδεχομένως θα προκαλέσει αντιδράσεις από την σκοπιά της Τουρκίας, κάτι που φαίνεται από την στάση της μέχρι τώρα.
Η Φινλανδία και η αποχή της αποτελούσε μια συνειδητή στρατηγική επιλογή, την οποία υποστήριζαν και προστάτευαν με έμφαση, όσον αφορά στον τομέα της ασφάλειας. Ως χώρα, η ίδια διαθέτει μεγάλο στράτευμα και εξοπλισμό, ενώ επίσης, πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έναν τομέα στον οποίο στρέφεται το ΝΑΤΟ.
Είναι εύλογο να αναφέρουμε λοιπόν, ότι η σκανδιναβική αυτή χώρα έχει την ισχύ να ενταχθεί στη συμμαχία κάτω από τις δικές της προϋποθέσεις και όρους, κάτι που ανησυχεί την Τουρκία, η οποία θεώρησε πως η ρωσοουκρανική κρίση αναβάθμισε τον γεωπολιτικό ρόλο της.
Το ξέσπασμα του ίδιου του Ερντογάν που τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αναφέροντας πως δεν συναινεί στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, όσον επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, το δείχνει εύγλωττα.
Οποιαδήποτε αντίρρηση περί ένταξης της όχι μόνο δεν θα ληφθεί υπόψη από τις υπόλοιπες χώρες μέλη αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καμφθεί ακόμη κι αν χρειαστεί το ΝΑΤΟ να προβεί σε κάποια ανταλλάγματα ώστε να επιδείξει τη δική της ισχύ.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση