Μετά τις προεδρικές εκλογές που έλαβαν χώρα χθες στη Λευκορωσία, ο επί 26 χρόνια πρόεδρος της χώρας, επανεξελέγει με ποσοστό 80.23%.
Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων για την επικράτηση Λουκασένκο οι υποστηρικτές όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά της συγκρότησης ενός κράτους δικαίου, ξεκίνησαν τις πορείες διαμαρτυρίας κατηγορώντας την κυβέρνηση για νοθεία. Μέχρι στιγμής, μετράμε έναν νεκρό και πάνω από 150 τραυματίες. Τα νούμερα αυτά, κατά πάσα πιθανότητα έχουν αυξηθεί, προέρχονται από διάφορους οργανισμούς που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία, η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες.
Η αυταρχικότητα του Λουκασένκο δεν αναδεικνύεται από τη νοθεία στις εκλογές – αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έγιναν πολλές συλλήψεις για πολιτικούς λόγους, μεταξύ των οποίων και δύο πολιτικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο. Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι η σύζυγος ενός εκ των δύο. Στα κρατητήρια βρίσκονται τις τελευταίες μέρες και σημαντικοί πολιτικοί ακτιβιστές, που συνελήφθησαν χωρίς επαρκείς κατηγορίες.
Τις τελευταίες 24 ώρες, οι κάτοικοι της Λευκορωσίας δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, οι δρόμοι εξόδου από την πρωτεύουσα, Μινσκ, είναι κλειστοί. Μετά από επικοινωνία μας με την πολιτική ακτιβίστρια Palina Pichyts, έξω από την πρεσβεία της Λευκορωσίας στη Βαρσοβία, είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί της Κυριακής περίπου 3.000 Λευκορώσοι για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά μόνο στους 248 δόθηκε πρόσβαση στην κάλπη.
Οι ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας συνεχίζονται και μετατρέπονται σε πεδία μάχης. Όλο και περισσότεροι Λευκορώσοι συγκεντρώνονται στους δρόμους της χώρας τους, αλλά και έξω από τις πρεσβείες άλλων χωρών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μπλοκάρει τους διαύλους επικοινωνίας με τα διεθνή μέσα.
#FreeBelarus
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση