Με το ρόλο της Τουρκίας να γίνεται πλέον βασικός στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας, η γείτονα έχει καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί ή τουλάχιστον να αλλάξει το κλίμα γύρω από τα όσα ζητάει από ΗΠΑ & ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις για τον εξοπλισμό της πλέον πληθαίνουν, ενώ φαίνεται να αποτελεί και μία από τις ελάχιστες χώρες, θεωρητικά της Δύσης, που μπορούν να συνδιαλέγονται τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, χωρίς να έχουν επέλθει ρωγμές στις σχέσεις της με τη δεύτερη.
Καταδικάζοντας μεν τον πόλεμο και τη ρωσική εισβολή, απέχοντας δε από την εφαρμογή των συμμαχικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Τουρκία έχει καταφέρει να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά και να αποτελεί εγγυήτρια δύναμη για την Ουκρανία. Αναζητώντας ρωσική ομπρέλα ασφαλείας κάθε φορά που οι αναθεωρητικές και επιθετικές ενέργειες της έβρισκαν αποδοκιμασία από τα μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας και την ΕΕ – χωρίς, ωστόσο, να καταδικάζονται απερίφραστα -, η Άγκυρα έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Και ακόμη και εάν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας βρέθηκαν σε πολύ κρίσιμο σημείο μετά την εκλογή Biden και την αποχώρηση Trump από το Λευκό Οίκο – με αποκορύφωμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο τον περασμένο Απρίλιο -, σήμερα η Τουρκία φαίνεται πως βρίσκεται σε θέση διαπραγματευτικής ισχύος.
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία να έχουν παγώσει στη σκιά της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, και η γείτονα να αποκλείστηκε επισήμως από το πρόγραμμα των F-35 επειδή διατηρεί τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, όμως σήμερα το State Department τοποθετείται υπέρ της αγοραπωλησίας F-16 με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, σε επιστολή προς το αμερικανικό Κογκρέσο, το State Department αναφέρει πως μία τέτοια συμφωνία θα είχε “επιθυμητά, μακροπρόθεσμα για την βορειοατλαντική συμμαχία αποτελέσματα, αλλά θα εξυπηρετούσε και τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας, οικονομίας και εμπορίου των ΗΠΑ”. Η μεταστροφή αυτή διαβάζεται, όπως αναμένεται, αρνητικά από την Αθήνα, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την τουρκική επιθετικότητα, η οποία συνεχίζεται με υπερπτήσεις στο Αιγαίο όλες αυτές τις ημέρες.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, φίλος και υπέρμαχος των ελληνικών θέσεων, Γερουσιαστής Bob Menendez, μόλις πριν από έναν μήνα διεμήνυε σε κάθε τόνο στην “Καθημερινή”, πως ο ίδιος πρόκειται να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης μαχητικών F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου επιλυθεί το ζήτημα με την κατοχή των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Το πλέον ειρωνικό, αλλά και εξώφθαλμα άδικο καθώς η παγκόσμια κοινότητα κάνει τα “στραβά μάτια”, είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή η χώρα που επί εδώ και 48 χρόνια έχει εισβάλλει και καταλάβει τμήμα της Κύπρου, η χώρα που μονίμως απειλεί και έχει αναλάβει το ρόλο του ταραχοποιού στην Ανατολική Μεσόγειο και κυβερνάται από έναν σύγχρονο αυτοκράτη, θεωρείται ειρηνευτικό κεφάλαιο, ικανό να επιλύσει ένα πρόβλημα αντίστοιχο με εκείνο που η ίδια έχει δημιουργήσει.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση