Σήμερα και αύριο, Δευτέρα 16 & Τρίτη 17 Μαΐου, λαμβάνει χώρα η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία. Η επίσκεψη θεωρείται υψίστης σημασίας. Ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός στην Ουάσινγκτον με τις πλέον μέγιστες τιμές αρχηγού κράτους, γεγονός ενδεικτικό της πορείας της χώρας, που βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Εκτός από τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden, και το δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του στο Λευκό Οίκο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την Τρίτη την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, σε κοινή συνεδρίαση των σωμάτων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, έπειτα από σχετική πρόσκληση από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi. Επίσης αύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο (10μμ ώρα Ελλάδος), αναμένεται να επιβεβαιωθεί το υψηλό επίπεδο των ισχυρών διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους και σημαντικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, και σταθεροποιητικό μεταξύ άλλων παράγοντα στην περιοχή της ταραγμένης Ανατολικής Μεσογείου και του νοτιοανατολικού τμήματος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Δύσης, η τουρκική προκλητικότητα, όπως και τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και κλιματικής κρίσης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η τουρκική προκλητικότητα
Η παγκόσμια ασφάλεια και η απάντηση της Δύσης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν μείζονα πολιτικά ζητήματα, που θα απασχολήσουν Μητσοτάκη και Biden. Η Ελλάδα έχοντας αποτελέσει σύμμαχο που από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την απερίφραστη στήριξή της στην Ουκρανία, έχει συνταχθεί πλήρως με τις δυτικές κυρώσεις που αποφασίστηκαν (εκτός από επίπεδο ΕΕ) από το NATO. Οι εξ Ανατολών γείτονές μας, αντιθέτως, επιδίδονται σε κρεσέντο προκλητικότητας σε κάθε ευκαιρία.
Η αποχή από τις συμμαχικές κυρώσεις αποτελεί το τελευταίο και πλέον εξόφθαλμο παράδειγμα της αποκλίνουσας συμπεριφοράς της Τουρκίας από τη Δύση. Η προσπάθεια της Τουρκίας για διατήρηση ίσων αποστάσεων, αποτελεί απόπειρα ενός ακόμη παζαριού. Μπορεί να αποτελεί και διατήρηση της ρωσικής επιλογής σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα τουρκικά αιτήματα; Αυτά αναμένεται να σχολιαστούν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος θέτει υψηλά στην ατζέντα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Οι καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις λαμβάνουν χώρα ενώ η γείτονα επαναφέρει το αίτημά της για αναβάθμιση των τουρκικών F-16, τη στιγμή μάλιστα που διατηρεί στην κατοχή της τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400. Και ενώ το Κογκρέσο είχε αποκλείσει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, και μάλιστα διά στόματος του Γερουσιαστή Bob Menendez, Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, τις τελευταίες ημέρες ακούγεται η είδηση για αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Αθήνα. Όλα αυτά πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Biden, ενώ πιθανό είναι και το αίτημα της Αθήνας για ένταξη της Ελλάδας στο κλειστό κλαμπ των μαχητικών αεροσκαφών F-35, με οικονομικούς όρους ευνοϊκούς και για τις δύο πλευρές.
Στη μακρά λίστα ενεργειών της Τουρκίας, έρχεται να προστεθεί και το πιθανό τουρκικό βέτο στο NATO σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
Οι στενές σχέσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον εκφράζονται εδώ και καιρό μέσω της συνεργασίας των ελληνικών και αμερικανικών Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, επικυρώνονται όμως με τη σημερινή συνάντηση και ιδιαιτέρως με την αυριανή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τρίτης, 6.30μμ ώρα Ελλάδος, εντάσσοντας τον κ. Μητσοτάκη σε μία πολύ τιμητική λίστα ξένων ηγετών που έχουν απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η πρόσκληση διά χειρός Nancy Pelosi αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και τη θέση της ισχυροποιημένης Ελλάδας στο παγκόσμιο σκηνικό, η οποία δεν κατέχει μόνο ρόλο αξιόπιστου και ισχυρού συμμάχου, αλλά και δημοκρατικής ηγέτιδας δύναμης στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο στερέωμα.
Η Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου