Με τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία να βρίσκονται προ των πυλών και με την εν εξελίξει οικονομική κρίση στη γείτονα να διαμορφώνει τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων διαφορετικά από ό,τι θα ήθελε το καθεστώς Ερντογάν, η τουρκική ηγεσία επιδίδεται καθημερινά σε επικίνδυνα παιχνίδια επίδειξης δύναμης και άσκησης πίεσης. Με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού δράματος και τις διαδρομές θανάτου στο Αιγαίου να είναι είναι το αποκορύφωμα του απάνθρωπου προσώπου του τουρκικού καθεστώτος, οι συνεχείς επιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο βαφτίζονται “διεκδικήσεις” και “υπεράσπιση δικαιωμάτων” από την τουρκική ηγεσία, στην προσπάθεια της να πείσει τους Τούρκους πολίτες για την ανανέωση της θητείας της, αποπροσανατολιζοντας την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα, με κυριότερη την αδιάκοπη επιδείνωση της κατάστασης της Δημοκρατίας.
Η μόνιμη και διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας αποτυπώθηκε τον προηγούμενο μήνα σε αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία και καταγράφονται οι συνεχείς υπερπτήσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Στο ίδιο έγγραφο, γίνεται αναφορά και στις τουρκικές απειλές κατα της εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου, με συγκεκριμένο απόσπασμα να καταδικάζει τις απαράδεκτες ενέργειες της Άγκυρας στα κατεχόμενα Βαρώσια. Τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει, επιβεβαιώνουν τον άκρως επιθετικό ρόλο που έχει αποφασίσει να υιοθετήσει η γείτονα τόσο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αποτυπώνονται και στο γράφημα που κοινοποίησε πριν από μόλις μερικές ημέρες το HALC (Hellenic American Leadership Council). Πριν καν ολοκληρωθεί το 2022, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 7500 παραβιάσεις, πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο έτος σε βάθος δεκαετίας — περισσότερες και από αυτές που καταγράφηκαν το 2020, το οποίο στιγματίστηκε από το εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να απειλεί και το Oruc Reis να προκαλεί στο Αιγαίο. Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τη δεκαετία 2012-2022. | Πηγή: @HellenicLeadres, Twitter
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο δεν μπορούν παρά να αποτυγχάνουν, με κάθε κράτος στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ να γνωρίζει πλέον πολύ καλά την επιθετική της στάση. Το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής ηγεσίας αποκαλύπτεται, με τις σπασμωδικές της κινήσεις να της γυρνούν μπούμερανγκ, όπως ακριβώς συνέβη στις αρχές Οκτωβρίου με την επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδας στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών στη Σύνοδο της Πράγας, την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη.
Η τρέχουσα εξοπλιστική υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο, το ιστορικό υψηλό των διμερών σχέσεών της χώρας με τις ΗΠΑ, οι αμυντικές συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, και το γεγονός πως η Τουρκία βρίσκεται εκτός των εξοπλιστικών προγραμμάτων που την ενδιαφέρουν, δεν έχουν απλά ενοχλήσει τη γείτονα, αλλά οδηγούν την ηγεσία της σε αποφάσεις που μόνο δυσχεραίνουν τη θέση της χώρας. Το συνεχές κατηγορώ της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, είναι απόδειξη του εκνευρισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του, οι οποίοι επιδίδονται καθημερινά σε έναν άτυπο αγώνα του ποιος θα επιτεθεί “καλύτερα” στην Ελλάδα — και στην πραγματικότητα.
Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει τέλος τη δραματική, αντιδημοκρατική τροπή που έχει λάβει το πολίτευμα στην Τουρκία. Με εκατομμύρια Τούρκους να διαφωνούν με το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία να έχει φροντίσει να φιμώσει εκείνες τις δημοκρατικές φωνές της χώρας που θεωρεί “επικίνδυνες” — καταστέλλοντας διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες και φυλακίζοντας πολίτες που αντιτίθενται στο καθεστώς — ένας νέος νόμος δημιουργεί ακόμη πιο δυσμενείς συνθήκες για τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να ασκήσουν ελεύθερα και αντικειμενικά το λειτούργημά τους στην Τουρκία του Ερντογάν, καθώς πλέον κινδυνεύουν ακόμη και με φυλάκιση, σε περίπτωση που κατηγορηθούν για μετάδοση ψευδών ειδήσεων. Το τί θεωρείται βέβαια “fake news” στη σημερινή Τουρκία και εν όψει των εκλογών του 2023, είναι ένα πολύ διαφορετικό θέμα.
Η Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου