Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ Νταβος, έδωσε ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας, έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Πιο αναλυτικά, τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις εκτεταμένες παραβιάσεις και τον απαράδεκτο αριθμό υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.
«Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίστηκε ότι η ένωση υπέβαλε τις απαιτούμενες κυρώσεις εις βαρος της Ρωσιας, σε ένα πλαίσιο ενοτητας και αλληλεγγυης. «Η κρίση στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να σκεφτεί πολύ πιο στρατηγικά και εν προκειμένω το ζήτημα της στρατηγικής της αυτονομίας, του οποίου είμαι ένθερμος υποστηρικτής πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, έχουμε πλέον έναν επιπρόσθετο στόχο, αυτόν της ταχείας απεξάρτησης από τη Ρωσία, επιχείρηση στην οποία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς είναι βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία συνεχίζεται
Σε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, συζητήθηκε τόσο η κατάσταση που επικρατεί στο Ντονμπάς, όσο και η σημασία της ελληνικής στήριξης προς την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, τονίστηκε παράλληλα η σημασία του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση