Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μακρύτερη υποψηφιότητα για να γίνει μέλος-κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τον περασμένο χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την χώρα με αφορμή την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία, και τη διαμάχη της χώρας με γειτονικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Την περασμένη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμος να εξομαλύνει τις πολιτικό-οικονομικές σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τις μακροχρόνιες διαμάχες της χώρας του τόσο με την Ελλάδα όσο και τις πρόσφατες συγκρούσεις του με τον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να επαναφέρει τις σχέσεις της με την ΕΕ και πως αναμένει την ίδια «καλή θέληση» από την πλευρά της Ένωσης.
Παράλληλα, με έναν μάλλον διπλωματικό τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως, όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας του με την Γαλλία, της οποίας την εξωτερική πολιτική έχει κατακρίνει εκτενώς τους τελευταίους μήνες, είναι πρόθυμος να «σώσει τις σχέσεις» των δύο χωρών από εντάσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι γάλλο-τουρκικές εντάσεις δεν αφορούν μόνο πολιτικά ζητήματα μα και την εύθραυστη σχέση της Γαλλίας με την Ισλαμική θρησκεία.
Σε παρόμοια πλεύση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς οι δύο χώρες δήλωσαν πρόθυμες να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνδιαλέξεις σχετικά με τις διαφορές τους για τα αμφισβητούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και άλλα αμφιλεγόμενα θέματα. Σχετικά ελπιδοφόρα φαίνονται λοιπόν τα νέα για τη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς η ανερχόμενη συνάντηση θα είναι η πρώτη για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους των δύο χωρών μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων το 2016, μετά από 14 χρόνια άκαρπων συζητήσεων.
Καθώς οι διαφωνίες των δύο κρατών τοποθετούνται κατά βάση στα όρια της υφαλοκρηπίδας τους, τα ενεργειακά δικαιώματα, τον εναέριο χώρο και την τρέχουσα κατάσταση ορισμένων νησίδων, οι συζητήσεις εκτιμώνται έντονες και μάλλον μακροσκελείς. Είναι βασικό επίσης να σημειωθεί πως μετά τη μερική σύγκρουση τουρκικών και ελληνικών πολεμικών πλοίων τον περασμένο Αύγουστο, που παράλληλα επισκίασε την εξερεύνηση του Oruc Reis για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα νερά δυτικά της Κύπρου, η διαμάχη κινδύνευσε να επεκταθεί σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν πως η Τουρκία αγνοεί ή και απορρίπτει τη θαλάσσια οριοθέτηση της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Erdoğan τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτών των ζητημάτων μέσω του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ‘απειλήσει’ την Άγκυρα με κυρώσεις. Με αυτά τα συμπεράσματα υπόψιν, αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν με ομολόγους τους στην Τουρκία να ξεκινήσουν έναν ιδιαίτερα διπλωματικό γύρο διαπραγματεύσεων, με την ελπίδα να θέσουν τις σχέσεις τους σε συνεργατική πορεία. Ως εκ τούτου, στις 21 Ιανουαρίου ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu θα παραβρεθεί στις Βρυξέλλες, ενώ προς το τέλος του μήνα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα ταξιδέψει στην Τουρκία για περαιτέρω συζητήσεις.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση