Αποτελώ μία (από τους πολλούς φαντάζομαι) που έχω “major crush” με το Disney original animated film του 1998 της Μουλάν. Ώρες ατελείωτες περασμένες μέχρι να μάθω τα τραγούδια και στην κυριολεξία όλα τα λόγια απ’ έξω, και έχοντας πάντα την αποκριάτική μου στολή της Mulan για ώρα ανάγκης, μέχρι που μεγάλωσα και έπρεπε να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι δεν μου κάνει (δράμα), η Μουλάν είναι η αγαπημένη μου ηρωίδα και ταινία κινουμένων σχεδίων από μικρή.
Όπως έλεγα λοιπόν, τη θαύμαζα, τη θαυμάζω, για τη γενναιότητα αυτού του όμορφου, άπειρου, νέου κοριτσιού να πάρει την θέση του πατέρα της στον πόλεμο, για να μην σκοτωθεί ο ίδιος, υποδύθηκε τον άντρα στον κινεζικό στρατό με γνώση της ότι αν το μαθαίνανε θα την εκτελούσανε, πέρασε από δύσκολες δοκιμασίες, και όλα αυτά για να φέρει τιμή στην οικογένεια της. Βέβαια μέσα σε όλο αυτό τον χαμό που συνέβαινε, μας χάρισε τις πιο αστείες ατάκες EVER CREATED, χάρη στον έναν και μοναδικό “Mushu” με τις επικές ατάκες του, με την εξίσου επιτυχημένη ελληνική μεταγλώττιση, όπως: «Καμήλα μωρό μου», «Αυτό ήταν, ατίμωση, ατίμωση σε όλη σου την οικογένεια, καμία εξαίρεση, ατίμωση σε σένα, ατίμωση στην αγελάδα σου» και άλλα πολλά. (Κλαίω από ταγέλια μόνο που τα θυμάμαι και τα γράφω).
Ένα ακόμη «παραμύθι» της Disney, που με πολύ στοχευμένους διαλόγους, δράση, τραγούδι και έξυπνο χιούμορ, αφήνει το δικό του στίγμα περί γενναιότητας, τιμής και υπεράσπισης των θέλω ακόμα και όταν είναι αδύνατον και φέρνοντας στην επιφάνεια την δύναμη και το πείσμα μίας γυναίκας!
Και ερχόμαστε τώρα εν έτει 2020, που η συντέλεια του κόσμου κοντοζυγώνει (I’m joking), και έκανε την πρεμιέρα της, πάλι σε παραγωγή της Disney, η live-action της αγαπημένης μας, όχι πριγκίπισσας, αλλά πολεμίστριας, Mulan, που ήδη από τα trailer ηDisney κατηγορήθηκε για «υπόκλιση» στο Κινέζικο Κομμουνιστικό κόμμα. Για του λόγου το αληθές, η ανακοίνωση του trailer έγινε πέρσι, σε μία περίοδο, όχι και πάρα πολύ τυχερή, αφού έγινε λίγο μετά την υποβολή του αμφιλεγόμενου νόμου περί έκδοσης του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος πυροδότησε διαμαρτυρίες.
Λίγο η συνεχιζόμενη επίθεση κατά της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ που κυριάρχησε στα διεθνή πρωτοσέλιδα, με τις συλλήψεις ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, συντάκτες εφημερίδων και κυβερνητικούς νομοθέτες, λίγο και οι κατηγορίες ότι η πρωταγωνίστρια της ταινίας “Liu Yifei” υποστήριζε την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το 2019, καταλαβαίνετε δεν ήταν και από τους καλύτερους οιωνούς για το publicity της ταινίας. Βέβαια κατασταλτικός παράγοντας γιατην αναστολή της αρχικής κυκλοφορίας του κινηματογραφικού έργου ήταν η πανδημίατου COVID-19.
Παρόλο που είμαι fan του cartoon λοιπόν, μου παρακίνησε πολύ το ενδιαφέρον να δω την live action ταινία που έκανε την πρεμιέρα της στις 10 Σεπτεμβρίου. Η νέα ταινία κατά βάση ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του πρωτότυπου, με σημαντικές παραλήψεις της, τους προγόνους πνεύματα, τον πνευματικό οδηγό της Mushu και τον Li Shang. Στη θέση τους έχουμε την αδελφή της Μουλάν, έναν πανέμορφο φοίνικα-οδηγό-προστάτη και τον Σαν Γιου, ο αρχηγός των Ούννων που αντικαθίσταται με δύο κακές φιγούρες, των Μπόρι Χαν που είναι ο αρχηγός μίας επεκτατικής νομαδικής φυλής και μία σκοτεινή μάγισσα, που ονομάζεται Xian Liang, που είναι σαν μία κακή εκδοχή της Μουλάν. Και γιατί το λέω αυτό; Στην νέα ταινία εισάγεται ένας νέος μυστικιστικός όρος, το “Chi”. Η Μουλάν λοιπόν φαίνεται να κατέχει αυτήν την ατομική ειδική δύναμη, σαν ένα είδος ενέργειας, που δίνουν πρακτικά στην Μουλάν υπεράνθρωπες φυσικές δυνάμεις. Ναι, καλά ακούσατε! Η Μουλάν είναι ένας έτοιμος στρατιώτης όταν πάει στο στρατόπεδο να πολεμήσει, σε αντίθεση με το animation που δείχνει μία έφηβη, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στα αντρικά δεδομένα και εργάζεται σκληρά μέχρι να πετύχει να γίνει στρατιώτης. Στην νέα ταινία ήδη από μικρήμπορεί να χρησιμοποιήσει ξίφος σαν πολεμιστής και συνεπώς ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται η αγωνία αν θα τα καταφέρει ύστερα. Ένα “foul” προσωπικά για την όλη αποτύπωση του χαρακτήρα της. Έτσι με την σύγκρουση της με την Xian Liang, φαίνεταιη καλή και η κακή εκδοχή χρήση του «τσι».
Η live action εκδοχή αν και παραλείπει πολλά σημεία του κινούμενου σχεδίου, το είδα σαν μία δυναμική «παραλλαγή» της ιστορίας, όπου παρόλο που η Μουλάν κατείχε το «τσι» και φαινομενικά την κάνει δυνατή, μπαίνει στο προσκήνιο, η αναζήτηση της θέσητης σαν γυναίκα. Από την αρχή που η Μουλάν πάει στην προξενήτρα για να παντρευτεί, της ζητείται να κρύψει το τσι της, την εσωτερική της δύναμη, προκειμένου να τιμήσει την οικογένεια της. Αποτυπώνεται φανερά η κινεζική παράδοση, όπου η προσφορά τιμής από μία γυναίκα στην οικογένεια, επιτυγχάνεται πρακτικά μέσω του γάμου, ο οποίος θα τη «μεταμορφώσει» στη σωστή σύζυγο και άρα σε μία κοινωνικά αποδεκτή πολίτη. Η Μουλάν δεν παίρνει την έγκριση της προξενήτρας για να γίνει σωστή σύζυγος και στην επόμενη σκηνή που ζητάνε από όλους τους άντρες κάθε οικογένειας να καταταγούν για να πολεμήσουν, καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται να πολεμήσει ο πατέρας της και λέγοντας του το, της ζητείται να μην ανακατεύεται και να βρει «την θέση της». Έτσι βρισκόμενη στα πλαίσια αναζήτησης του εαυτού της, και θέλοντας να προσφέρει τιμή και περηφάνια στην οικογένεια της, παίρνει κρυφά το ξίφος, τη στολή και το άλογο του πατέρα της και πάει να πολεμήσει.
Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης της θέση της και της στρατιωτικής εκπαίδευσης, μαθαίνει για τις τρεις αρετές του στρατιώτη , που είναι και αναγραφόμενες στο σπαθί της, «τιμή, γενναιότητα, και αλήθεια». Στην αδυναμία της να εκπληρώσει την αρετή της αλήθειας, της είναι δύσκολο να βρει τον εαυτό της, αφού δεν λέει την αλήθεια για το ποια είναι, κρύβει το τσι της, και περνάει από μάχες, αληθινές, αλλά και με τον εαυτό της. Όταν πια συνειδητοποιεί ότι εκτός από τους άλλους πρέπει να είναι αληθινή στον εαυτό της, απελευθερώνει το τσι της αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό και παρόλο που δυσκολεύεται, βρει την θέση της σαν άτομο, ηγείται την ομάδα (πράγμα πολύ πρωτοποριακό στα τότε δεδομένα) και στο τέλος όταν πέτυχε τον στόχο της να σώσει την αυτοκρατορία (δεν σποιλάρω περαιτέρω), πέρα από την εκπλήρωση της τιμής, της γενναιότητας και της αλήθειας, η Μουλάν διακρίνεται και για μία τέταρτη αρετή, την αφοσίωση στην οικογένεια, διότι με γνώμονα την αγάπη για την οικογένεια της βρήκε πρακτικά και την θέση της.
Μία ιστορία γεμάτη από χρώματα, ήχους, παραδόσεις, πινελιές και απεικονίσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού που αφήνει το δικό της δίδαγμα περί τιμής και αφοσίωσης στην οικογένεια αλλά και στον εαυτό. Καταρρίπτει τα πρέπει και υπερασπίζεται τα θέλω, ενθαρρύνει για ακόμα μία φορά την «γυναικεία φωνή», παρουσιάζοντας τις αξίες του θάρρους, της οικογένειας, της ντροπής, της τιμής, της συνεργασίας, της κατανόησης και της συγχώρεσης, μα πάνω από όλα της πίστης στον ίδιο μας τον εαυτό ακόμα και όταν δεν πρέπει, ή δεν αρμόζει σε εμάς να κάνουμε κάτι, αλλά κάτι μας λέει μέσα μας ότι είναι το σωστό, ανεξαρτήτως φύλου! Μία ταινία που σου δίνει το θάρρος να πιστεύεις και να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου! Μία ιστορία που θα λέγαμε υμνείται η Μουλάν που όλοι αγαπήσαμε… μία κοπέλα που από κορίτσι, έγινε στρατιώτης, που από στρατιώτης έγινε ηγέτης, και από ηγέτης θρύλος!
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση