Σαν σήμερα το 1933 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η οικογένεια Bader αποκτά το δεύτερο παιδί της, ένα κοριτσάκι που η κατά 5 χρόνια μεγαλύτερη αδερφή του, Marylin, θα του έδινε το παρατσούκλι “Kiki”. Η Kiki – που θα μεγάλωνε χωρίς την αδερφή της, την οποία η οικογένεια έχασε το 1934 από μηνιγγίτιδα σε ηλικία 6 ετών – θα σημάδευε την εποχή της με τρόπους που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Αρκετές δεκαετίες αργότερα θα γινόταν μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αφού πρώτα θα είχε αποτελέσει ηγετική φυσιογνωμία της υπεράσπισης και νομικής καθιέρωσης των ίσων δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ruth Bader Ginsburg, ή η Notorious RBG όπως έγινε γνωστή στην ποπ κουλτούρα, έλαβε το πρώτο της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Cornell, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στις νομικές σχολές του Harvard και του Columbia. Αν και κάτοχος πτυχίων από 3 πανεπιστήμια κατηγορίας Ivy League, η μικροκαμωμένη και νέα Ruth δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να εξασκήσει το λειτούργημα που επέλεξε να υπηρετήσει, αφού έχοντας γυρίσει όλα τα δικηγορικά γραφεία της Νέας Υόρκης, βρήκε μόνο κλειστές πόρτες. Στην ανατολή της δεκαετίας του 1960, τα βαθιά ριζωμένα έμφυλα στερεότυπα από τα οποία η ίδια απέκλινε με κάθε τρόπο, αποτελούσαν τον κανόνα σε μια αμερικανική κοινωνία που θα είχε να κάνει πολλά βήματα μέχρι τα πράγματα να ξεκινήσουν να αλλάζουν. Και η ιδιοφυής Ruth συνέβαλε καθοριστικά σε αυτήν την αλλαγή.
Εκτός από κορυφαία νομικός και Δικαστής, η RBG υπήρξε και σπουδαία καθηγήτρια. Το 1972 εντάσσεται στο ακαδημαϊκό δυναμικό του Πανεπιστημίου Columbia, και γίνεται η πρώτη που διδάσκει μάθημα σχετικό με τις έμφυλες διακρίσεις στο νόμο. Αυτό είναι εξάλλου και το βασικό θέμα που την απασχολεί εντός των δικαστικών αιθουσών. Γίνεται συνιδρύτρια στο American Civil Liberties Union (ACLU) Women’s Rights Project, για το οποία και κερδίζει υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η επιδίωξη της συνταγματικά κατοχυρωμένης ισότητας των φύλων, η οποία στην εποχή της πολλές φορές αντιμετωπιζόταν σαν μια αναρχική ιδέα, την κατέστησε το απόλυτο είδωλο του φεμινιστικού κινήματος. Έχοντας να αντιμετωπίσει ένα καθ’ όλα εχθρικό για τις διεκδικήσεις της περιβάλλον, η RBG στάθηκε μόνη της απέναντι σε ένα κατεστημένο σύστημα το οποίο δε δεχόταν καν την ύπαρξη των εξώφθαλμων διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στο αμερικανικό σύνταγμα.
Η ίδια, με τη διορατικότητα και την πηγαία αίσθηση δικαίου που την χαρακτήριζαν, δεν υπερασπίστηκε μόνο τα από ιδρύσεως της αμερικανικής Δημοκρατίας άνισα δικαιώματα του φύλου της. Η Ruth Bader Ginsburg κατάφερε να καταγγείλει και τα αντίστροφα στερεότυπα εις βάρος του ανδρικού φύλου, με μία από τις πρώτες της υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο να αφορά ακριβώς αυτό το ζήτημα. Την εποχή που ακόμη το αμερικανικό σύνταγμα, πρότυπο πολλών άλλων σύγχρονων συνταγμάτων, στερούσε δικαιώματα βασιζόμενο σε υποθέσεις που είχαν να κάνουν με το φύλο, η RBG υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του πολίτη, ανεξαρτήτως των γενετικά προκαθορισμένων χαρακτηριστικών του.
Η Δικαστής Ginsburg, που σήμερα θα έκλεινε τα 89 της έτη, άλλαξε τον κόσμο με τρόπους που κανένας δεν μπορούσε να δει μέσα στις ανδροκρατούμενες αίθουσες στις οποίες η ίδια είχε συνηθίσει να βρίσκεται. Άνοιξε το δρόμο για κάθε γυναίκα που διεκδικεί μία “θέση στο τραπέζι”. Όπως λέει εξάλλου σε ένα από τα πιο γνωστά αποφθέγματά της, “women belong in all places where decisions are being made”.
Η Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου