Μετά από μήνες πρωτοφανούς πολιτικής αστάθειας και ταυτόχρονων προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα, ο Ρίσι Σούνακ αναλαμβάνει την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και τη διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Σούνακ, ο οποίος είναι μόλις 42 ετών και γίνεται ο νεότερος Πρωθυπουργός που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 200 χρόνια, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης νωρίτερα σήμερα από τον βασιλιά Κάρολο, στην πρώτη φορά που ο νέος βασιλιάς συμμετέχει στη σχετική διαδικασία.
Με βασικούς στόχους την αποκατάσταση της σταθερότητας, της ενότητας αλλά και της εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα, ο πρώτος ινδουιστής Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και πρώην Υπουργός Οικονομικών επί Boris Johnson, περνάει το κατώφλι του αριθμού 10 της Downing Street εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, την οποία και καλείται να διαχειριστεί. Ο νέος αρχηγός των Tories είχε χάσει το χρίσμα πριν από σχεδόν 2 μήνες από την τέως Πρωθυπουργό Liz Truss, η οποία άντεξε στο αξίωμα μόλις 44 ημέρες. Οι σουρεαλιστικές, μη βιώσιμες οικονομικές πολιτικές της κατέρρευσαν, βυθίζοντας περαιτέρω την οικονομία της Βρετανίας στο χάος. Ο Ρίσι Σούνακ όμως γνωρίζει πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και όπως καταγράφει το δίκτυο Bloomberg, ήταν ο μόνος υποψήφιος ηγέτης του συντηρητικού κόμματος που δεν υποσχέθηκε περικοπές στους φόρους — αντιθέτως προέβλεψε την καταστροφή που θα επέφεραν τα “Trussonomics”.
Ο Ρίσι Σούνακ, ο 3ος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας σε διάστημα δύο μηνών, πρόκειται να εφαρμόσει ένα αυστηρό οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ως στόχο τη διάσωση της οικονομίας και “τη διόρθωση των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σύντομης, αλλά καταστροφικής θητείας της Liz Truss”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Με τον πληθωρισμό να χτυπάει την πόρτα της χώρας και το κόστος ζωής να γίνεται αβάσταχτο για ολοένα και περισσότερους Βρετανούς, ο Σούνακ δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, καθώς είναι πλέον πασιφανές πως η βρετανική οικονομία δεν μπορεί να διασωθεί διαφορετικά. Οι ουτοπικές λύσεις και οι γοητευτικές υποσχέσεις των προηγούμενων ετών έσυραν τη χώρα στο σημερινό χάος, με τους Βρετανούς να βιώνουν σήμερα τις πραγματικές επιπτώσεις αυτών που κάποτε επιζητούσαν: του Brexit και της εποχής Boris Johnson.
Ένας εκ των Υπουργών του Boris Johnson που παραιτήθηκε το καλοκαίρι, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στις οικονομικές πολιτικές του πρώην Πρωθυπουργού και επισπεύδοντας την αποχώρηση του από την Downing Street, ο Ρίσι Σούνακ είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρικτής του Brexit ο ίδιος, μπήκε στην εκλογική κούρσα της βρετανικής πολιτικής σκηνής μόλις το 2015. Απόφοιτος της Οξφόρδης και του Στάνφορντ, πρόκειται για τον πρώτο ινδικής καταγωγής Πρωθυπουργό της χώρας, γεγονός που στην Ινδία έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Το εάν θα καταφέρει τελικά να επιτύχει το όραμά του για τη διάσωση της Μεγάλης Βρετανίας κερδίζοντας το στοίχημα που έχασαν οι προκάτοχοί του, θα φανεί στους επόμενους μήνες.
Η Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου