Με την πιο κρίσιμη εκλογική διαδικασία για το 2023 να ολοκληρώνεται σήμερα στην Τουρκία, ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του στις εκλογές που θα υποδείξουν τον επόμενο Τούρκο Πρόεδρο: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο νυν Πρόεδρος εναντίον του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που διεκδικεί την εμπιστοσύνη του Τουρκικού λαού και την Τουρκική Προεδρία. Μέσα στο ακραία πολωμένο κλίμα που επικρατεί στην γείτονα, η ερώτηση του “ενός εκατομμυρίου δολαρίων” προδιαγράφει την εξέλιξη της βραδιάς-θρίλερ: πόσο δίκαια ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία και πόσο πραγματικά δίκαια θα είναι η καταμέτρηση των ψήφων;
Αυτή τη στιγμή, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu “βλέπει” νίκη Ερντογάν, με τη διαφορά από τον Κιλιντσάρογλου να καταγράφεται στο 5-6% και την ενσωμάτωση της ψήφου λίγο υψηλότερα του 90%. Τα αντιπολιτευόμενα μέσα, επίσης κατγράφουν προβάδισμα Ερντογάν, το οποίο όμως δεν ξεπερναέι το 2-3%. Με τα εκλογικά περιθώρια προβαδίσματος του Ερντογάν να καταγράφονται όλες τις προηγούμενες ημέρες μικρότερα από ποτέ, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αν και υποδεικνύουν μάχη ψήφο με ψήφο, αναδεικνύουν επίσης την επιρροή της προσωπικότητας “Ερντογάν” στον τουρκικό λαό, ο οποίος μετά από μία οικονομική κρίση που έχει βυθίσει την Τουρκία στο χάος, σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν τραντάξει την τουρκική πολιτική σκηνή και την πλήρη αδυναμία διαχείρισης της επόμενης ημέρας του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, σε καμία περίπτωση δεν “καταρρέει” εκλογικά.
Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και νοτιοανατολική Τουρκία αποτελούν περιοχές-κλειδιά για το εκλογικό αποτέλεσμα. Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και τα δραματικά 24ωρα που ακολούθησαν τον Φεβρουάριο, όλα φάνηκαν να αλλάζουν για τις παραδοσιακά Ερντογανικές νοτιοανατολικές Τουρκικές περιφέρειες, γεγονός το οποίο δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, με τον Ερντογάν να προηγείται σε αυτές. Αντιθέτως, ο Κιλιντσάρογλου προηγείται σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.
Παράλληλα, το εκλογικό αποτέλεσμα φέτος κρίνεται και από την ψήφο των περισσότερων των 5 εκατομμυρίων νέων, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό περίπου 8% του εκλογικού σώματος και ψηφίζουν για πρώτη φορά. Οι νέοι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μία Ερντογανική Τουρκία και που δεν έχουν γνωρίσει άλλον ήγετη ζητούν αλλαγή, πραγματική δημοκρατία και ένα σύγχρονο κράτος, και η ψήφος τους δεν έχει αναγκαστικά καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις.
Η στάση Ερντογάν όλες τις προηγούμενες ημέρες αλλά και σήμερα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, ενδεχομένως προετοιμάζει το έδαφος για την αντίδρασή του στην όχι και τόσο απίθανη περίπτωση της ήττας του. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση οριακής νίκης του με ποσοστό ελάχιστα μεγαλύτερο του 50%, έχει αποτυπωθεί η ανησυχία πολλών αναλυτών για συγκαλυμμένη προσπάθεια νοθείας στις κρίσιμες κάλπες. Η ψαλίδα της διαφοράς κλείνει όσο προχωράει η ενσωμάτωση, και όλα δείχνουν πως η Τουρκία θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες στις 28 Μαΐου.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση