Σχεδόν 3 εβδομάδες μετά από τα πρώτα πυρά του νέου κύκλου αιμοτοκύλισης στο Σουδάν, η χώρα βρίσκεται στο έλεος της δραματικής εμφύλιας σύρραξης, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 500 και τους τραυματίες τους 4500. Οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν σταμάτησαν τις μάχες και τους βομβαρδισμούς ούτε κατά την 72 ωρών κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ούτε και κατά την τρέχουσα συμφωνία για εκεχειρία, με την πρωτεύουσα Χαρτούμ να έχει σήμερα σχεδόν ολοκληρωτικά ισοπεδωθεί από τις σφοδρές μάχες που έχουν παραλύσει τη χώρα.
Τα αντιμαχόμενα πυρά
Ο Σουδανικός στρατός, αποτελεί μία δύναμη 220.000 στρατιωτών, που ακολουθεί τις οδηγίες της στρατιωτικής χούντας υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν. Από την άλλη πλευρά, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (Rapid Support Forces, RSF), συνιστούν την παραστρατιωτική οργάνωση-μετεξέλιξη των Janjaweed, ανέρχονται στις 70.000, και δρουν υπό τον Σταρτηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, ο οποίος προέρχεται και ο ίδιος από τις τάξεις τους.
Από το 2003, τόσο ο Αλ Μπουρχάν όσο και οι Janjaweed συνεργάστηκαν με τον τότε Σουδανό Πρόεδρο Ομάρ Αλ Μπασίρ στις κτηνωδίες που σημάδεψαν τις αρχές του 21ου αιώνα: τα αιμοσταγή εγκλήματα της γενοκτονίας του Darfur. Τότε, η κατάπνιξη της επανάστασης στην περιοχή νοτιοδυτικά του Χαρτούμ έλαβε πολύ γρήγορα χαρακτηριστικά εθνοκάθαρησης, βάζοντας στο στόχαστρο τις Αφρικανικές εθνοτικές ομάδες στο Darfur, με τα θύματα της γενοκτονίας να ξεπερνούν τους 400.000 ανθρώπους.
Οι δύο πρώην σύμαμχοι, Αλ Μπουρχάν και Νταγκαλό, στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου, με τη μεταξύ τους κόντρα για εξουσία να πυροδοτεί μία από τις πιο επικίνδυνες εκρήξεις βίας των τελευταίων ετών, στην “εύθραυστη” ζώνη του Σαχέλ.

Η διάσωση Ελλήνων ομογενών από το εμπόλεμο Χαρτούμ
Η βίαιη καθημερινότητα στο Σουδάν που μετουσιώθηκε στο σημερινό δραματικό για τον πληθυσμό πόλεμο, βρήκε πολλούς Έλληνες παγιδευμένους στον απόλυτο τρόμο του εμπόλεμου Χαρτούμ, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με σκηνές φρίκης και χάους. Ο απεγκλωβισμός των συμπολιτών μας έχει αποτελέσει προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που από την πρώτη στιγμή επεξεργάζεται σχέδια δράσης για την ασφαλή απομάκρυνση από τη χώρα και επιστροφή στην Ελλάδα των παγιδευμένων στο Χαρτούμ.
Την προηγούμενη Πέμπτη, η απολύτως επιτυχημένη επιχείρηση διάσωσης 39 ατόμων (20 εκ των οποίων Έλληνες) από την εμπόλεμη ζώνη της Σουδανικής πρωτεύουσας, ολοκληρώθηκε με την άφιξη του μεταγωγικού C-130 λίγο μετά τις 9μμ στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας. Την επιχείρηση έφεραν εις πέρας Πολεμική Αεροπορία και κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το υψηλό επίπεδο που τους διακρίνει, αλλά και την ανά πάσα στιγμή ετοιμότητα τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όποτε και όπου αυτό χρειαστεί.


Την προηγούμενη Τρίτη, ακόμη 17 άτομα διασώθηκαν από το Χαρτούμ, και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε Ιορδανία και Αίγυπτο. Ανάμεσα στους διασωθέντες επιχείρησης της προηγούμενης εβδομάδας είναι και ο Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας, ο οποίος από το Μεγάλο Σάββατο βρισκόταν παγιδευμένος μαζί με Έλληνες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ λόγω της ημέρας. Τα 24ωρα που ακολούθησαν ήταν δραματικά, καθώς η Μητρόπολη βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι εγκλωβισμένοι, που βρέθηκαν απ’ τη μια στιγμή στην άλλη στο επίκεντρο των ένοπλων συγκρούσεων χωρίς ηλεκτρισμό και με λιγοστές προμήθειες, μιλούν όλοι τους για το πώς σήμερα ζουν από θαύμα.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση