Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως στις 2μμ η Επιτροπή Θεσμών και Ασφάλειας της Βουλής για τη διερεύνηση της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σε σχέση με την προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Μόλις την Τρίτη, ο κος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με χρήση του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator.
Όπως ο ίδιος είπε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ενημερώθηκε για την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του από την αρμόδια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
“Η αποκάλυψη για το ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον.”,
ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κατεπείγων χαρακτήρας της αυριανής συνεδρίασης οφείλεται στη σοβαρότητα της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη και την ανάγκη διερεύνησης και διαλεύκανσης της υπόθεσης άμεσα, πριν από την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για να ζητήσει την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής. Σχετικά αιτήματα για σύγκλισή της είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα συμμετέχουν ο Παναγιώτης Κοντολέων, Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ως ο αρμόδιος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας που θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω της παρουσίας του Διοικητή της ΕΥΠ, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει νομική δέσμευση για τήρηση απορρήτου. Τα μέλη της συνεδρίασης δεσμεύονται νομικώς για τήρηση απορρήτου και διαφύλαξη των εμπιστευτικών πληροφοριών που θα συζητηθούν, και μετά το πέρας της θητείας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κος Ανδρουλάκης είχε λάβει τον Σεπτέμβριο του 2021 ένα SMS με link, το οποίο στην περίπτωση που το κλίκαρε θα επέτρεπε αυτόματα την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού Predator στο κινητό του. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δηλώνουν όλες αυτές τις ημέρες πως “Όσοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τον κο Ανδρουλάκη, ήθελαν να μετατρέψουν το κινητό του σε μία συσκευή μόνιμης, συνεχούς παρακολούθησης”. Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2021 ο κος Ανδρουλάκης δεν ήταν ακόμη Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά ασκούσε κανονικά τα καθήκοντά του ως Ευρωβουλευτής της σοσιαλιστικής παράταξης.
Η πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα εντείνεται καθημερινά, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν την κυβέρνηση για παρακολούθηση πολιτών και πολιτικών, δίνοντας στο θέμα άλλη διάσταση. Ο κος Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως “Η κυβέρνηση θα έρθει απολογούμενη στη Βουλή για τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών και πολιτικών”. Διά στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η κυβέρνηση απαντά στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει χαρακτηριστικά πως “Η μηνυτήρια αναφορά του κου Ανδρουλάκη […] επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κου Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Αναμένονται τα αποτελέσματα τόσο της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής, όσο και της έρευνας της Δικαιοσύνης. Με το θέμα να αποτελεί βασικό ζήτημα δημοκρατίας και κυβερνοσασφάλειας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, οι θεσμοί έχουν δεσμευθεί να εξακριβώσουν τους λόγους αλλά και το από ποιους δέχθηκε αυτήν την επίθεση ο κος Ανδρουλάκης.
Το λογισμικό Predator
Το κακόβουλο software το οποίο αφορά η καταγγελία του κου Ανδρουλάκη, πρόκειται για κατασκοπευτικό λογισμικό που υποκλέβει κωδικούς και αρχεία από τις συσκευές στις οποίες είναι εγκατεστημένο. Παράλληλα, επιτρέπει την πλήρη παρακολούθηση της συσκευής μέσω της ενεργοποίησης της κάμερας και του μικροφώνου της.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες στις οποίες το Predator έχει αγοραστεί από κρατικούς φορείς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το πότε και από ποιους φορείς αυτό έχει συμβεί. Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο αντίστοιχων επιθέσεων έχουν βρεθεί και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πιο συνήθης πρακτική για την παγίδευση μιας συσκευής είναι με την αποστολή link, το οποίο από τη στιγμή που ο χρήστης “κλικάρει”, επιτρέπει την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού.
Εκλογές: 21 Μαΐου