Πλησιάζοντας στο τέλος της τετραετίας του Donald Trump, ο αμερικανικός λαός έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για τις επόμενες προεδρικές εκλογές που έχουν οριστεί στις 3 Νοεμβρίου. Όπως είθισται, οι ενδιαφερόμενοι ‘εκθρονιστές’ του Προέδρου, έχουν ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος τις προεκλογικές τους εκστρατείες, ενώ, σχεδόν όλοι, τις έχουν ήδη τερματίσει με last man standing τον Joe Biden από τη μεριά των Δημοκρατικών. Πόσο ευχαριστημένοι είναι τελικά οι Αμερικανοί από τους πολιτικούς χειρισμούς του Donald Trump; Θα λάβει για ακόμη μια φορά την λαϊκή υποστήριξη παρά τους καταστροφικούς χειρισμούς του την περίοδο της πανδημίας;
Πάντως το εκλογικό σώμα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από τις εκλογές του 2016, οι οποίες μπορεί να φανούν μοιραίες στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πολιτικού σκηνικού. Το σύνολο των ψηφοφόρων ανέρχεται στα 224 εκατομμύρια ενώ υπολογίζεται πως θα είναι το πιο νεανικό και diverse εκλογικό σώμα της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας καθώς το 1/10 αποτελείται από άτομα της λεγόμενης Generation Z (18- 23 ετών) ενώ ισχυρή παρουσία θα έχουν και οι μη λευκοί ψηφοφόροι, κατέχοντας το πρωτοφανές 1/3 των ψήφων.
Ο κύκλος των εκλογών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019, όταν οι υποψήφιοι άρχισαν να μπαίνουν στην αρένα διεκδίκησης της προεδρίας. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο αγώνας για την επανεκλογή του είχε ήδη ξεκινήσει από το 2017 μιας και υπέγραψε το αντίστοιχο αίτημα, την ίδια ημέρα με την επίσημη ορκωμοσία τους ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνολικά υπέβαλαν αίτηση 34 πολιτικά πρόσωπα, 28 από το χώρο των Δημοκρατικών και 4 από το Ρεπουμπλικανικό. Πλέον, 7 μήνες πρίν τη μεγάλη μέρα, τα δύο ονόματα που έχουν μείνει για την διεκδίκηση της προεδρίας είναι αυτά του Joe Biden και του Donald Trump.
Από τη μεριά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δεν υπήρξε κάποιος αξιόλογος αντίπαλος για αντιταχθεί του Trump, και έτσι, η υποψηφιότητα του Προέδρου ήταν αναμενόμενη. Από την αντίθετη πλευρά, στο κόμμα των Δημοκρατικών, ακούστηκαν κυρίως τα ονόματα 4 υποψηφίων τα οποία φάνηκε να απασχολούν περισσότερο τόσο τα μίντια όσο και το λαό.
Αρχικά ο Pete Buttigieg, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος, βετεράνος του στρατού και πρώην δήμαρχος μια περιοχής της Ιντιάνα, ο οποίος όμως αποσύρθηκε από τον προεκλογικό του αγώνα ύστερα από την ήττα του στη Νότια Καρολίνα.
Αξιοσημείωτη υποψηφιότητα ήταν σίγουρα και αυτή της Elisabeth Warren, γερουσιαστού της Μασαχουσέτης και πρώην καθηγήτριας νομικής στο Harvard. Η Warren βάσισε την καμπάνια της στη μάχη κατά της διαφθοράς και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αν και ο προεκλογικός της αγώνας ξεκίνησε ιδιαίτερα υποσχόμενος , στη συνέχεια έχασε σημαντικές << μάχες>> με αποτέλεσμα να αποσύρει την υποψηφιότητά της στις 5 Μαρτίου. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως το έως τότε αξιοσημείωτα για τα αμερικανικά δεδομένα, diverse δημοκρατικό τοπίο,με 6 γυναίκες υποψήφιες, κατέληξε πάλι με δύο άντρες στην πρώτη γραμμή, τον Bernie Sanders και τον Joe Biden.
Ο Bernie Sanders, για πολλούς το φαβορί της κούρσας των Δημοκρατικών, τελικά ύστερα από μία σειρά από ήττες από τον αντίπαλό του, αποσύρθηκε στις 20 Απριλίου, απογοητεύοντας τον μεγάλο αριθμό των υποστηρικτών του. Ο Sanders, ο αμετανόητος σοσιαλιστής, έθεσε στο κέντρο της πολιτικής του καμπάνιας την διεύρυνση της ιατρικής περίθαλψης και την επέκταση του κράτους πρόνοιας. Παρόλο που όπως φαινόταν έχαιρε μεγάλης υποστήριξης από τους νέους ψηφοφόρους της Generation Z, τελικά αποδείχθηκε πως μάλλον δεν είχε υπολογίσει σωστά τις δυνάμεις του εκλογικού τμήματος στο οποίο απευθυνόταν. Οι νέοι ψηφοφόροι με πανεπιστημιακή μόρφωση έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε προοδευτικές ιδέες ενώ παράλληλα η μηδενική σχέση του αμερικανικού λαού με την σοσιαλδημοκρατία, έσβησε κάθε ελπίδα νίκης για τον Sanders. Σε μία περίοδο όμως που εκατομμύρια Αμερικανοί χάνουν εν μία νυκτί τις δουλειές τους και ταυτόχρονα την ιατρική κάλυψη, οι ιδέες του Sanders για διευρυμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα μπορούσαν ίσως να φανούν πιο ελκυστικές σε κάποιους. Με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό και μίας πιθανής ανάγκης εισαγωγής σε κάποιο νοσοκομείο, ένα μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, ίσως έβλεπε τις υποσχέσεις του Sanders ως σανίδα σωτηρίας.
Σε λίγους μήνες η Αμερική θα κληθεί να αποφασίσει για τον επόμενο Πρόεδρό της. Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες, Biden και Trump ενώ, όπως αναμένεται, οι χειρισμοί της τρέχουσας κρίσης θα είναι καταλυτικοί για το αποτέλεσμα.
Η Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου