Οι εικόνες με τις ουρές ανθρώπων έξω από μαγαζιά είναι πλέον καθημερινότητα για όλους μας. Το διαφορετικό και αναπάντεχο όμως στην συγκεκριμένη φωτογραφία είναι ότι η ουρά αυτή δεν γίνεται έξω από σούπερ μάρκετ η φαρμακείο, αλλά από κατάστημα όπλων στην Αμερική.
Ο Πρόεδρος Τραμπ στην προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης του ιού, ανέστειλε την λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, δίνοντας εντολή να μείνουν ανοιχτές μόνο οι απαραίτητες υποδομές. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία αλλά όπως φαίνεται και τα οπλοπωλεία. Οι κάτοικοι αρκετών πολιτειών μπορούν να συνεχίσουν να συνωστίζονται στα μαγαζιά, αγνοώντας τις υποδείξεις των ειδικών, προκειμένου να προμηθευτούν ελεύθερα τα όπλα που χρειάζονται. Η απόφαση αυτή αν και φαντάζει παράλογη στους περισσότερους από εμάς, στην πραγματικότητα βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές στις ΗΠΑ που ορίζουν την οπλοκατοχή ως συνταγματικό τους δικαίωμα.
Σε μία τέτοια στιγμή πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης που όλες οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο κλείνουν, τα οπλοπωλεία στην Αμερική σημειώνουν μια τεράστια αύξηση πωλήσεων, εώς και 309%, με τους ιδιοκτήτες να μιλούν για πρωτοφανή κέρδη. Οι πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν όπλα και πυρομαχικά καθώς φοβούνται την αύξηση των ληστειών τις προσεχείς εβδομάδες και θέλουν να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα υπάρχοντά και τις ζωές τους.
Στις ΗΠΑ με ήδη 336,851 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 9,620 νεκρους, οι Κυβερνήτες πολλών πολιτειών επιτρέπουν στους κατοίκους να συνωστίζονται στα οπλοπωλεία καθημερινα, αγνοώντας κάθε συμβουλή για social distancing. Η διασφάλιση της προστασίας και της άμυνας που τους προσφέρουν τα όπλα έιναι για αυτούς εξίσου σημαντική με την τροφοδοσία τους. Οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής αλλά και το πανίσχυρο λόμπι των όπλων , NRA, υποστηρίζουν πως αυτή η υγειονομική καταστροφή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δικαιολογία για την παραβίαση του συνταγματικά θεμελιωμένου δικαιώματός τους.
Για την πώληση τους όμως , η φυσική παρουσία είναι σχεδόν δεδομένη. Αυτόματοι πωλητές όπλων δεν υπάρχουν και χρειάζεται στενή αλληλεπίδραση μεταξύ πωλητή και πελάτη. Έτσι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται άλλος ένας τόπος μετάδοσης και διασποράς του ιού στην πλέον πιο πληγείσα χώρα του κόσμου. Ωστόσο , όσο τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται και γίνεται σαφές πως το lockdown θα τραβήξει περισσότερο από όσο οι περισσότεροι περίμεναν, γίνεται περισσότερος διάλογος για το αν τα οπλοπωλεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά ή όχι. Η εντολή της παραμονής σε ένα σπίτι με όπλα επί εβδομάδες μπορεί να φέρει καταστροφικές συνέπειες. Δεδομένου ότι πέρυσι 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ, με τους 24.000 από αυτούς να διαπράττουν αυτοκτονία, ο αριθμός αυτός πιθανόν και να αυξηθεί αν λάβει κανείς υπόψιν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εγκλεισμός την ψυχολογία του ατόμου.
Το θέμα της οπλοκατοχής είναι από τα κύρια ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κομμάτων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων . Οι δύο πολιτικές δυνάμεις αν και υποστηρίζουν το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, όπως ορίζεται από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, θέτουν διαφορετικούς όρους άσκησής του. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πως κάθε Αμερικανός πολίτης πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένεια και την ιδιοκτησία του από κάθε απειλή, ενώ από την άλλη, οι Δημοκρατικοί θέλουν να θεσπίσουν αυστηρότερους ελέγχους κατά την αγορά όπλων. Κανείς όμως δεν ζητάει την καθολική απαγόρευση τους. Για τον Αμερικανικό λαό, τα όπλα αποτελούν ένα μέρος της κουλτούρας του.
Από ότι φαίνεται όμως, τόσο οι πολιτικοί, όσο και το λόμπι των όπλων, δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και βάζουν το προσωπικό κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Σε μία εποχή που η δημόσια υγεία κρίνεται ως το ύψιστο αγαθό , τα εθνικά συστήματα υγείας υπερφορτώνονται και οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι ανεπαρκείς, κάποιοι είναι διατεθειμένοι να επωφεληθούν από την κρίση ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως με τον τρόπο τους θα προσθέσουν και άλλους νεκρούς στην ήδη μακριά μακάβρια λίστα.
Η Ρωσία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου