Όταν αργά το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας λόγω της εξάπλωσης του COVID-19, έφευγα από τη σχολή μου με μία φίλη, μετά από μία γεμάτη ημέρα. Καθώς αλλάζαμε συρμούς στα ΜΜΜ σε όλη την πόλη, το μυαλό μου δεν μπορούσε παρά να αφεθεί αναπόφευκτα στη μία σκέψη που πυροδοτήθηκε από τα πρώτα στρωσίδια που είδα στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας εκείνη την ημέρα: τί θα έκαναν οι άστεγοι της πόλης μας μπροστά στην απειλή ενός φονικού ιού, κύριο μέσο αντιμετώπισης του οποίου είναι το να μείνουμε στο σπίτι μας;
Το ότι γύρισα γρήγορα στην ασφάλεια του δικού μου σπιτιού στην οποία και παραμένω, ενέτεινε τη σκέψη. Γι αυτό, όταν προχθές έμαθα πως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων ήταν πλέον πραγματικότητα, ένιωσα αληθινά χαρούμενη. Το Κέντρο αποτελεί ένα αναπάντεχα καλό νέο εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, “το καλό έστω που θα αφήσει ο κορονοϊός στην πόλη”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος της Αθήνας, κ. Κώστας Μπακογιάννης. Στη δημιουργία του συνέβαλαν οργανισμοί και ομάδες που έχουν δραστηριοποιηθεί προστατεύοντας άστεγους συμπολίτες μας. Η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου αυτή την κρίσιμη στιγμή υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη που το είχε η πόλη.
Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων μπορεί να φιλοξενήσει έως και 400 συμπολίτες μας. Αποτελείται από 3 κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (στη συμβολή οδών Αχαρνών και Λιοσίων), ενώ η λειτουργία του είναι τριπλή, ως Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο αλλά και Ξενώνας. Το Κέντρο Ημέρας διαθέτει λουτρά και πλυντήρια, το Υπνωτήριο προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για διανυκτέρευση, ενώ ο Ξενώνας λειτουργεί σα χώρος φιλοξενίας για να παραμείνει εκεί κανείς, όσο το χρειάζεται. Διαθέτει χώρους όπου κανείς μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο, να δει τηλεόραση και να φυλάξει τα προσωπικά του αντικείμενα. Θερμαίνεται με φυσικό αέριο και φροντίζει για τη σίτιση των φιλοξενουμένων, προσφέροντας 3 γεύματα καθημερινά.
Παράλληλα, το Κέντρο αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μέρος στο οποίο μπορούν οι άστεγοι συμπολίτες μας να νιώσουν ασφάλεια αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Ο Δήμος Αθηναίων έχει προβλέψει, όπως οφείλει, για την εξέταση των φιλοξενουμένων από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την ενδεχόμενη έκθεσή τους στο νέο κορονοϊό, ενώ στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα, θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία. Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο δουελεύει μία ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν σε όποιον το έχει ανάγκη, μεταξύ των οποίων γιατροί, φροντιστές, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι.
Η λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα για την πρωτεύουσα, ένα έργο “εκσυγχρονισμού” της πόλης, σε επίπεδο ανθρώπινο. Η δομή μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά και θετικά στη βελτίωση της καθημερινότητας συνανθρώπων μας που το έχουν πραγματική ανάγκη. Έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες σε ιδιωτικό επίπεδο όπως και σε επίπεδο Δήμων, έχουν δημιουργηθεί ομάδες, που πραγματικά μεριμνούν για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να ζήσουν στο δρόμο, όμως πλέον με το νέο Κέντρο, η ανάγκη των συμπολιτών μας γίνεται θέμα συλλογικό, θέμα που αφορά όλη την πόλη. Γίνεται κομμάτι της συζήτησης. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να συμβεί για να ξεκινήσει η αλλαγή.
Είναι προφανές πως το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων είναι εδώ για να καλύψει μία βασική ανάγκη. Ο σκοπός του είναι ένας και το καλό που μπορεί να κάνει, αδιαμφισβήτητο. Για εμάς τους υπόλοιπους σε μία δεύτερη ανάγνωση, ελπίζω να λειτουργήσει αφυπνιστικά. Να μας κάνει να αντιληφθούμε τί σημαίνει να μας ζητάει κάποιος να μείνουμε στο σπίτι μας κι εμείς να το αρνούμαστε. Να αναλογιστούμε την ευθύνη που φέρουμε όταν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, αγνοώντας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Να συνειδητοποιήσουμε το πόσο ίσοι και ίδιοι είμαστε όλοι.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση