Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε σήμερα με την ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσία της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και Προέδρου της Γερουσίας, Kamala Harris, και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi — με τις δύο πολιτικούς να σηκώνονται επανειλημμένως για να τον χειροκροτήσουν. Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Joe Biden, οι ομιλίες τους παρουσία μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε ο ίδιος πρώτος σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησε δεξίωση στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του κου Μητσοτάκη.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Biden
Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ επικυρώθηκε χθες κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους που ακολούθησαν. Με τον Πρόεδρο Biden να ευχαριστεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την ηγεσία του σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει την απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας στην αμυνόμενη χώρα, επιβεβαιώθηκε το κοινό συμμαχικό μέτωπο των δύο χωρών.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, για την οποία επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για απόρριψη οποιασδήποτε λύσης δύο κρατών. Ο Joe Biden χειροκρότησε τη συγκεκριμένη δήλωση, γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε όπως αναμενόταν τη μηδενική ανοχή της Ελλάδας στην παραβατικότητα και τον αναθεωρητισμό, αναφερόμενος στην Τουρκία. Είδηση αποτέλεσε και η πρόθεση της ελληνικής πλευράς για την απόκτηση μίας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-35, κάτι το οποίο θα ενέτασσε την Ελλάδα στο κλειστό κλαμπ των χωρών που διαθέτουν τα υπερδύναμα αεροσκάφη. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί βέβαια παρά σε ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας, ωστόσο είναι ενδεικτικό για το μέλλον του αμυντικού σκέλους της ελληνοαμερικανικής συμμαχίας.
Η χθεσινές δηλώσεις χαρακτηρίστηκαν εκτός των άλλων από έντονα φιλική διάθεση, η οποία αντικατοπτρίζεται μεταξύ άλλων στην αναφορά του ίδιου του Προέδρου Biden στο όνομα που του είχε προσδώσει η ελληνοαμερικανική κοινότητα της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Delaware, Joe Bidenopoulos, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να του αντιπροτείνει το κρητικό Bidenakis. Ο κος Μητσοτάκης ανταπέδωσε την πρόσκληση στον Πρόεδρο και την Dr. Biden για να επισκεφθούν την Ελλάδα, με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ να εκφράζει την αγάπη της για τη χώρα μας, την οποία και έχει εξερευνήσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της. Και επειδή οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, η γραβάτα που επέλεξε να φορέσει ο Πρόεδρος Biden, με τις μικρές ελληνικές σημαίες, έπαιξε το δικό της ιδιαίτερο στυλιστικό ρόλο.
Η ιστορική ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο
Λίγο μετά τις 6μμ ώρα Ελλάδος, ξεκίνησε σήμερα η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, έπειτα από πρόσκληση που του είχε απευθύνει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που απευθύνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού θεμελιώθηκε πάνω στις κοινές δημοκρατικές αξίες Ελλάδας και ΗΠΑ, με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν των δύο χωρών και την κοινή τους πορεία: στους Αμερικανούς Φιλέλληνες του 19ου αιώνα, στην Αρχαία Ελλάδα ως γενέτειρα της Δημοκρατίας, στην Αμερικανική Επανάσταση και στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που βασίστηκε στο πρότυπο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και φυσικά στην Ελληνική Επανάσταση που εμπνεύστηκε από την Αμερικανική και εμποτίστηκε με τα δημοκρατικά ιδανικά που γεννήθηκαν στην Αθήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκαν και τα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και των εξοπλιστικών συστημάτων. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε απερίφραστα πως “δε θα δεχθούμε πράξεις βίας, τις παραβιάσεις στα νησιά μας, που πρέπει να σταματήσουν άμεσα”, αναφερόμενος φυσικά στην τουρκική παραβατικότητα και τις υπερπτήσεις που πραγματοποιεί η γείτονα, καλώντας καθαρά το αμερικανικό Κογκρέσο να μην εξοπλίσει την Τουρκία με μαχητικά αεροσκάφη. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν “το σύμμαχο με τον οποίο μοιράζονται κοινές αξίες και κοινή ιστορία στην περιοχή”, υπογράμμισε το ότι δεν είναι δυνατόν για τη βορειοατλαντική συμμαχία να αντιμετωπίσει μία ακόμη κρίση, και πόσο δε μάλιστα στο νοτιοανατολικό κομμάτι της, αυτό της ταραγμένης Ανατολικής Μεσογείου. Επαναλαμβάνοντας και σήμερα την πάγια θέση της Ελλάδας για απόρριψη κάθε λύσης του περιλαμβάνει δύο κράτη στην Κύπρο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του Κογκρέσου σε αυτές τις δύο αναφορές του, μεταξύ άλλων.
Με ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάραξε νοητές παράλληλες γραμμές μεταξύ του αγώνα των Ελλήνων τον καιρό της Επανάστασης και του αμυνόμενου Ουκρανικού λαού, σήμερα. Ιδιαίτερο σημείο, ο παραλληλισμός της ηρωικής πόλης του Μεσολογγίου και της μαρτυρικής Μαριούπολης, η οποία φέρει ελληνικό όνομα, όπως τόνισε ο κος Μητσοτάκης. “Αγνοήσαμε (σσ: η Δύση) τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία και στην Κριμαία, και καταλαβαίνουμε τώρα πως αυτό ήταν λάθος. Δεν μπορούμε (σσ: οι Έλληνες) να αγνοήσουμε τον αγώνα της Ουκρανίας, που μοιάζει τόσο πολύ με το δικό μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενισχύοντας την ήδη έντονα συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην από την πρώτη στιγμή απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, αλλά και στην υποδοχή Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα.
Την ομιλία συμπλήρωσαν τα θέματα της ενεργειακής διασύνδεσης της Ανατολικής Μεσογείου (με την Ελλάδα να κατέχει κομβικό ρόλο για την ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής) και των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα (Pfizer, Microsoft, JP Morgan) χάρη στη δυναμικά αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία που “υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα”, όπως ανέφερε ο κος Μητσοτάκης.
Κάνοντας αναφορά στην πόλωση στο δημόσιο διάλογο και τα fake news, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τον εσωτερικό κατακερματισμό που θέτει σε κίνδυνο τις Δημοκρατίες, ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο “με την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων, χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοιχτών οικονομιών μας”. Τέλος, ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, την οποία ο κος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως “τον άρρηκτο δεσμό που συνδέει τις δύο χώρες μας”. Η μεγάλη ελληνική ομογένεια έδωσε το δικό της ιδιαίτερο χρώμα στην πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Η επικύρωση των ελληνικών θέσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο και η θερμή υποδοχή της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, επιβεβαιώνουν το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το καλύτερο επίπεδο στο οποίο υπήρξαν ποτέ. Η ελληνική ατζέντα ακούστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, τόσο για τον κόσμο, όσο και συγκεκριμένα για τη γειτονιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Απορρίπτοντας σε κάθε τόνο τις βλέψεις αναθεωρητισμού και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς της και υπερασπιζόμενη απόλυτα τις θεμελιώδεις αξίες των δυτικών κοινωνιών, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τις ημέρες της αυτολύπησης και αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δημοκρατική δύναμη. Σήμερα, δεν μπορεί παρά να είναι μία ημέρα υπερηφάνειας για το λαό μας και για τη χώρα μας.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση