Το δεύτερο προεδρικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ, Donald Trump και Joe Biden, έλαβε τέλος λίγο μετά τις 5.30 πμ ώρα Ελλάδος. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Barack Obama, Joe Biden, συμμετείχαν στην τηλεμαχία, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Kristen Welker του NBC.
Η συζήτηση ήταν έντονη και δεν έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις, όμως σε γενικές γραμμές τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα. Η πανδημία του κορονοϊού, οι φυλετικές διακρίσεις, η οικονομία και η περιβαλλοντική πολιτική αποτέλεσαν βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους αναπτύχθηκαν οι ερωτήσεις.
Συνοψίζονται βασικά σημεία των τοποθετήσεων των δύο υποψηφίων:
Γιατηνπανδημίατουκορονοϊού:
Η απάντηση του Donald Trump αναλώθηκε γύρω από την ευθύνη της Κίνας για τον ιό. Επιμένοντας στο ότι δε θα αφήσει τη χώρα κλειστή και θα ανοίξει τα σχολεία, κατηγόρησε τον Joe Biden πως επιθυμεί ένα νέο lockdown, ενώ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Στην γενικόλογη απάντηση του, αναφέρθηκε αόριστα στην ανάγκη προστασίας των ηλικιωμένων και επέμεινε στην “κόντρα” του για τη χρήση της μάσκας με τον Anthony Fauci, τον επικεφαλής της ομάδας λοιμοξιολόγων των ΗΠΑ.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, από την άλλη, αναφέρθηκε σε μέτρα κοινωνικής απόστασης και στο άνοιγμα της χώρας με ασφάλεια. Κατηγόρησε τον Donald Trump πως δεν ασχολείται με τους πραγματικούς ανθρώπους, και τις πραγματικές δουλειές τους που χάνονται, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας. Ωστόσο, ένα σημείοτο οποίο πρέπει να υπογραμμιστεί είναι η καταγγελία του Biden πως ο Trump γνώριζε για την επικινδυνότητα του ιού ήδη από τον Ιανουάριο, και δεν απευθύνθηκε ποτέ στον αμερικανικό λαό, σε μία προσπάθεια να “προστατεύσει” την οικονομία, ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Biden, “τους φίλους του στη Wall Street”.
Γιατιςφυλετικέςδιακρίσεις:
“Κανείς δεν έκανε περισσότερα για τη μαύρη κοινότητα από τον Donald Trump, με πιθανή εξαίρεση τον Abraham Lincoln”: με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να αναφερθεί στα φυλετικά ζητήματα που διχάζουν σήμερα την αμερικανική κοινωνία, ενώ ο κόσμος επί προεδρίας του έχει γίνει μάρτυρας απίστευτου φυλετικού μίσους και ρατσιστικών επιθέσεων. Συγκρίνοντας τον εαυτό τουμε τον Πρόεδρο που κατήργησε τη δουλεία, ο Donald Trump επέλεξε να εκφράσει την αγάπη του προς τη μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ, συνεχίζοντας αναφερόμενος στον εαυτότου ως τον “λιγότερο ρατσιστή στην αίθουσα” και αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας για το κίνημα BLM και για δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν γι αυτό.
Με αφορμή την αναφορά της Kristen Welker στη “συζήτηση” που πρέπει να κάνουν οι μαύρες οικογένειες στα παιδιά τους για να τα έχουν προετοιμάσει για την καθόλου απίθανη περίπτωση που αυτά πέσουν θύματα αστυνομικής βίας, ο Joe Biden τοποθετήθηκε επί του θέματος αναφερόμενος στο τρίπτυχο που μπορεί να αλλάξει τηνέντονη κοινωνική ανισότητα: πρόσβαση σε καλύτερη εκπαίδευση, σε καλύτερη περίθαλψη και σε ευκολότερο δανεισμό.
Γιατηνκλιματικήαλλαγή:
“Έχουμε τον πιο καθαρό αέρα, λατρεύω το περιβάλλον. Έχουμε το πιο χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα”. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την απάντησή του ο Donald Trump στη σχετική ερώτηση για την κλιματική αλλαγή. Με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο δεύτεροςμεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, και τις εκπομπές της χώρας σε CO2 να αποτελούν το 15% των παγκόσμιων εκπομπών, ο Πρόεδρος Trump επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά το ότι δεν συντάσσεται με τους επιστήμονες και τα δεδομένα, “φωνάζοντας” πως “έχουμε κάνει εξαιρετικά πράγματα στο περιβάλλον”. Αναφερόμενος στη συμφωνία τωνΠαρισίων επέμεινε πως καλώς οι ΗΠΑ δε συμμετέχουν σε αυτή, ενώ αναφερόμενος στον Biden, τον κατηγόρησε πως θέλει να καταστρέψει τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας.
Ο Joe Biden δήλωσε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του για την κλιματική αλλαγή, ενός “New Green Deal”: θέσεις εργασίας – ανάπτυξη – καθαρό περιβάλλον. Έχοντας συζητήσει το σχέδιο με επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, δήλωσε πως μπορεί να αποτελέσει μία πολιτική που μπορεί να στηρίξει παράλληλα και ουσιαστικά την εργασία, φέρνοντας ως παράδειγμα τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δεσμεύτηκε για την επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία των Παρισίων, για τη συζήτηση με την Κίνα για την τήρηση των ενεργειακών κανόνων και για ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.
Εάν μου επιτρέπεται ένα γενικό σχόλιο για το debate, αυτό είναι το εξής: αυτές οι εκλογές είναι εκλογές “χαρακτήρα”. Είναι εκλογές ανάμεσα στην επιστήμη και την άρνησή της, στο σχέδιο και στην αποποίηση της ευθύνης. Ο Πρόεδρος Trump τοποθετήθηκε δυστυχώς για ακόμη μία φορά γενικόλογα, σα να μην είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη χώρα η οποία μετράει σήμερα τα περισσότερα θύματα από τον κορονοϊό παγκοσμίως, η οποία απέχει από μία παγκόσμια συμφωνία για την προσπάθεια αναστροφής μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας, της κλιματικής αλλαγής, και διχάζεται όλο και πιο βαθιά από φαινόμενα ρατσισμού τα οποία θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί εδώ και αιώνες. Ο αντίπαλος του αντιθέτως, εμφανίστηκε στο debate με προτάσεις σίγουρα πιο συγκεκριμένες, και με ενωτική διάθεση την οποία και συνόψισε στο ότι ο ίδιος θα είναι Πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Επαναλαμβάνοντας το ότι δε βλέπει μπλε και κόκκινες πολιτείες, τόνισε ουσιαστικά τον ενωτικό χαρακτήρα που θέλει να (επανα)φέρει στο αξίωμα.
Για όσους σκέφτονται πως δεν έχει διαφορά το ποιος θα εκλεγεί, πως όλοι δρουν βάση συγκεκριμένης πολιτικής και συμφερόντων, νομίζω πως η πολυπλοκότητα των καιρών μας τους έχει κάνει να ξεχάσουν τη σημασία και τη δύναμη της ψήφου, αλλά και την ίδια την έννοια των εκλογών, οι οποίες δε διεξάγονται διεκπεραιωτικά, αλλά αποτελούντην πιο ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία του Πολίτη στη Δημοκρατία. Οι πολιτικές δεν είναι μόνο αυτό που συντελείται πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά πολύ περισσότερο αυτό που συμβαίνει στο δρόμο. Και αυτό για μερικούς ανθρώπους σημαίνει το εάν μπορούν να περπατούν άφοβα ή όχι. Το εάν μπορούν να νιώθουν ασφάλεια με το δέρμα στο οποίο γεννήθηκαν. Το εάν εν μέσω πανδημίας ο ίδιος ο εκλεγμένος από το λαό αρχηγός του κράτους τους είναι αυτός που προσπαθεί να σταματήσει τη διασπορά ενός φονικού ιού ή εάν συμβάλλει στην εξάπλωσή του (κυριολεκτικά). Και αυτά τα ζητήματα μπορεί να τίθενται με αφορμή τις τωρινές αμερικανικές εκλογές, πρέπει όμως να μας απασχολούν συλλογικά και κατ’ αναλογία σε κάθε εκλογική διαδικασία.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση