Τα τελευταία 24ώρα – όπου στην Ελλάδα το υποτιθέμενο φοιτητικό κίνημα “αγωνίζεται”για το διαιωνισμό νοσηρών καταστάσεων στο ελληνικό πανεπιστήμιο – Τούρκοι φοιτητές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαδηλώσουν και να δηλώσουν την εναντίωσή τους στο δικτατορικό καθεστώς της χώρας τους. Αίτιο στάθηκε ο διορισμός του Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi, γνωστό και ως Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Τούρκοι συμφοιτητές μας που εναντιώνονται στην κυβερνητική παρέμβαση – παρέμβαση ενός πραγματικού αυταρχικού καθεστώτος που στόχο έχει τον έλεγχο ενόςαπό τα καλύτερα και ίσως του πιο φημισμένου πανεπιστημίου της γείτονος – έχουν έρθει αντιμέτωποι με πραγματική αστυνομική βία, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν δε δίστασε να τους αποκαλέσει “τρομοκράτες”.
“Τρομοκράτες” επειδή του εναντιώθηκαν. “Τρομοκράτες” επειδή θέλουν να ζήσουν σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, απαλλαγμένο από τις πληγές και τα πολιτικά βάρη του παρελθόντος. Επειδή με τη στάση τους και το παράδειγμά τους απειλούν όλες τις καθεστωτικές προσπάθειες επιβολής καταστάσεων σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής της χώρας: τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τη σίγαση κάθε αντίθετης άποψης, τις πολεμοχαρείς διαθέσεις, πλέον και τον έλεγχο των Πανεπιστημίων.
Εκτός από το χαρακτηρισμό “τρομοκράτες”, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στους διαδηλωτές λέγοντας πως “οι νέοι του μέλλοντος δε θα αποτελέσουν νέους της LGBT κοινότητας, αλλά νέους σαν εκείνους που ζούσαν στο ένδοξο παρελθόντης χώρας μας”, σε μία προσπάθεια να πείσει το κοινό του, με πραγματικό προπαγανδιστικό τρόπο, για κάποιου είδους σύνδεση μεταξύ των μη ετερόφυλων ανθρώπων και αυτού που η τουρκική κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ως βία. Η πραγματική βία, ωστόσο, που έχει στιγματίσει το αποκαλούμενο “ένδοξο” παρελθόν της χώρας, συμπεριλαμβάνει γενοκτονίες ολόκληρων λαών και θηριωδίες, επίσημες στρατηγικές του τουρκικού κράτους, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων. Στρατηγικές, που οι σημερινοί νέοι βλέπουν να αναβιώνουν με διαφορετικούς τρόπουςστη σύγχρονη εποχή, κάνοντας τη χώρα τους τον “νταή” – κυρίως – της γειτονιάς του πλανήτη μας. Στρατηγικές και πολιτικές, που με το γενναίο παράδειγμά τους, οι Τούρκοι φοιτητές προσπαθούν να αποτινάξουν, γιατί δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Τουρκία που οραματίζονται.
Μέχρι και πριν από λίγο, είχαν συλληφθεί 250 διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και69 στην Άγκυρα – 319 άνθρωποι που το ίδιο το τουρκικό κράτος θεωρεί τρομοκράτες, 319 άνθρωποι που λένε “μέχρι εδώ”.
Οι γείτονές μας ζουν εδώ και πολλά χρόνια υπό το παρόν καθεστώς. Καθεστώς που έχεικορυφώσει πολλές φορές την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που έχει επιβάλλει ένα μόνιμο καθεστώς επιφυλακής, που μας έχει φέρει περισσότερες φορές απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε στο όριο του πολέμου. Οι άνθρωποι όμως σήμερα ζητούν κάτι διαφορετικό, Έλληνες και Τούρκοι. Αυτοί οι άνθρωποι που διαδηλώνουν και εναντιώνονται στις κυβερνητικές παρεμβάσεις θέλουν μια διαφορετική Τουρκία, μια Δημοκρατία. Και εμείς, ως λαός που οραματίζεται και θέλει την ειρήνη στην περιοχή, έχουμε χρέος να τους υποστηρίξουμε.
Όταν φταίνε πάντα οι άλλοι ή σκέψεις σχετικά με την ενδοσκόπηση